"Два типа човешки папилома вирус са свързани с около 70 % от случаите на цервикален рак. Открихме популация клетки, които се намират в специфична зона в шийката на матката и вероятно са отговорни за повечето случаи на цервикален рак в резултат на инфекция с човешки папилома вирус", заяви ръководителят на изследването д-р Кристофър Кръм от клиниката "Brigham And Women's" в Бостън, Масачузетс.

Откритието може да помогне на учените да разграничат в предракови увреждания на шийката на матката доброкачествените образувания от онези, които са потенциално опасни. То е базирано върху предишно изследване на д-р Сян Ва от Националния университет на Сингапур и д-р Франк Маккиън, експерт по клетъчна биология от медицинския факултет в Харвард.

Д-р Кръм и д-р Микаел Ерфс от университета в Лиеж, Белгия, работили заедно с д-р Ва и д-р Маккиън, за да покажат, че тези клетки имат уникален генетичен подпис, който се среща и у агресивни ракови образувания на шийката на матката.

След като са отстранени от шийката на матката, въпросните клетки не регенерират. Това открива перспективи за нови методи на превенция. "Отстраняването на специфичните клетки у млади момичета, преди да са били изложени на инфекция с човешки папилома вирус или да са получили предракови увреждания, може значително да намали случаите на цервикален рак", се казва в комюнике на учените. Нужни са обаче допълнителни изследвания, за да се преценят ползите и рисковете, свързани с тази потенциална превантивна терапия." Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.
ИЗБРАНО