Милиони хора по света се опитват да отслабнат и първото нещо, което чуват за себе си и своите усилия е, че трябва да ускорят метаболизма. Обикновено диетолози се състезават да предписват по-дълъг списък с храни, влияещи на метаболизма, но истината е, че дори и стриктно да се спазват предписанията, има един фактор, който трябва да се отчете преди въвеждането на режими и стилове на хранене. И той се нарича токсини.

Токсините спъват отслабването. Този извод е направен на база изследване, озаглавено: „ Енергиен баланс и замърсяване с органохлорини и полихлорирани бифенили“ и е публикувано още в началото на 21 век в „Преглед на затлъстяването“.

Всъщност, споменатите органохлорин и бифенили са пестициди, а изводът е, че те се освобождават от мастните тъкани, където обикновено се складират и отравят метаболизма ни, като ни пречат да отслабнем.

Тези изводи стават известни още преди 15 години, но темата тогава беше актуална само сред определени кръгове. Днес здравословният стил на живот, детоксикацията, здравословно хранене са много обсъждани и днес ще разкажем как токсините влияят върху килограмите.

Не е задължително да работите с отровни химикали и да се храните с храна, отгледана с пестициди, за да трупате токсини в тялото. Ние буквално живеем сред токсини. Индустриализацията доведе до производството на нови химикали и замърсители, околната среда е отровена и ние трябва да се опитаме да съхраним здравето си и да ограничим вредните ефекти от отровите.

В един наистина стряскащ доклад от началото на 21 век на Американката агенция по безопасност се казва, че са създадени 80 000 нови химикала, които никога не са били тествани за безопасност. Изследванията на няколко центрове за контрол и превенция на болестите са установили, че отровните химически вещества преминават много бързо в депата за съхранение – в мастните тъкани, органите и костите.

Външните токсини са бактерии, гъбички, химически отрови, като препарати за почистване, някои лекарства, пестициди и тежките метали като олово, живак, кадмий, алуминий.

В научните среди се смята, че именно токсичният товар, който поставяме върху двата най-важни ключови метаболитни органа  - черният дроб и щитовидната жлеза -  забавя метаболизма и пречи на отслабването.

В изследването, което посочихме по-горе, авторите ползват 63 научни изследвания за връзката между токсините и затлъстяването и описват подробно механизмите.

Хората с по-висок индекс на телесна маса, тоест с повече килограми, складират много повече токсини, които се смята, че намаляват нивата на тироидните хормони от щитовидната жлеза, пречат на тяхното действие и в резултат се забавя метаболизмът. Още няколко други изследвания доказват, че токсините увреждат митохондриите, които изгарят мазнините и увреждат механизма, по който хормоните контролират апетита и подават сигнали към мозъка за ситост при хранене.

И така, ако сте опитали различни стилове на хранене и диети, спортувате и въпреки това все още не виждате желания резултат, може би е време да подпомогнете тялото си да се освободи по-бързо от токсините и да ограничите вноса на такива отвън.