Диабетът може да се появи, когато тялото не използва правилно инсулина, за да превръща храната в енергия. Наднорменото тегло при хората от всяка възраст увеличава риска от най-разпространената форма на болестта - диабет тип 2.

"Изследването показа, че наднорменото тегло в юношеството е особено вредно и отслабването до началото на този период може да е от значителна полза", каза доктор Стивън Даниълс от университета на Колорадо в Денвър, който не е участвал в екипа.

Проучването беше проведено от учени от университета в Копенхаген, спонсорирани от Европейския съюз.

В него бяха включени 62 565 мъже от Дания. Ръстът и теглото на участниците бяха измервани, когато те навършваха 7 г., 13 г. и в периода между 17 и 26 г. След това беше проследено колко от тях развиваха диабет в зряла възраст.

Момчетата, които бяха с наднормено тегло на 7 г., но до 13 г. отслабваха в границите на нормалните за възрастта им килограми, имаха подобен риск от заболяване от диабет като онези, които никога не са били пълни. Участниците, които имаха проблеми с теглото само на 13 г. или на 7 г. и 13 г., имаха по-малък риск от онези, които са били пълни през цялата си детско-юношеска възраст, но пък бяха по-застрашени от мъжете, които никога не са били с наднормено тегло.

Причината е, че в юношеството организмът става инсулиново резистентен, обясниха експертите. След това мускулите и органите не използват инсулина толкова добре, така че отнема повече време той да извърши функциите си.
Проучването беше публикувано в сп. "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин".