Няма нищо по-хубаво от гореща вана или душ преди лягане, нали? Но не и ако легнете да спите с мокра коса. Макар че за мъжете това не изглежда да е голяма грижа... Особено за онези с много къса коса, която изсъхва след подсушаване с кърпа. За дамите, които искат да имат дълга и здрава коса обаче, това е голям проблем.

Изтъкваме поне седем причини да спрете да спите с мокра коса.

Раздразнения на скалпа и пърхот

Обикновено, когато получим сърбеж или раздразнение по кожата на скалпа, обвиняваме за това шампоана си, но истинската причина за това може да е лошият навик да си лягаме с мокра коса. Някои болести по косата, като пърхота например, могат да се появяват при допира до влажна възглавница и калъфка. Когато си лягаме да спим с мокра коса, влажната и топла среда помагат за появата и разпространението на бактерии.

Косата се сплита

Мократа коса става уязвима. Ако си легнете с мокра коса, то тя лесно се сплита и на сутринта ще ви е много трудно да я срешете и приведете в нормален вид.

Може да причини главоболие

Спането с мокра коса намалява температурата на тялото и можете да получите главоболие, тъй като тялото ви ще се опитва да се затопли. Други експерти са на мнение, че увиването на главата с кърпа след баня и спането по този начин причинява болки във врата, в главата и е причина за често събуждане през нощта.

Косата се къса по-лесно

Дори и да не доведе до по-сериозно проблеми, понякога спането с мокра коса я прави много непокорна и лесна за късане. Резултатът отново е трудно или невъзможно разресване или влагане на много средства за стилизиращи продукти, с които все пак да можете да я разрешете.

Правата коса ще бъде напълно лишена от обем

Спането с мокра коса, особено ако тя е тънка и права, ще я лиши напълно от обем и то няма да е много лесно той да бъде възвърнат толкова лесно.

Цъфтящи краища

Това е една от основните причини за цъфтящите краища, от които всички искаме да се отървем. При това, ако може, без да се подстригваме. Така е, защото мократа коса е лесно податлива на късане, а докато се въртим и търкаме глава във възглавницата по време на сън, караме цъфтящите краища бързо да се увеличават.

Раздразнения и по кожата

Освен раздразнения по скалпа и пърхот, лягането с мора коса може да причини и раздразнения по кожата на врата или лицето. Отново заради батериите, които се развиват много добре във влажна и топла среда, каквато сме осигурили с мократа си коса и топлата ни спалня.