Учени от Южнокалифорнийския университет в Лос Анджелис установиха, че въз основа на скоростта на човешката походка може да се определи рискът от преждевременна смърт.

По думите им, колкото по-бърза е походката, толкова по-добро е здравословното състояние. По този показател може да се прецени рискът от сърдечносъдови болести и разстройство на централната нервна система. Освен това сърдечни хирурзи са на мнение, че въпросният показател може да се използва за идентифициране на пациентите, у които е възможно да се появят усложнения след сърдечна операция, съобщава сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА.

Специалистите отбелязват, че ускорената походка не допринася за намаляване на риска от болести и преждевременна смърт. Скоростта на походката позволява единствено да се определи биологичната възраст на даден индивид. Ако човек започне да ходи бавно, това навежда на мисълта за наличие на сериозни здравни проблеми.

Учените понастоящем изследват как физическата активност влияе върху здравословното състояние на засегнати от рак на млечната жлеза пациентки, като следят скоростта на походката им.