Лятото е към своя край, а с настъпването на есента трябва да се погрижим и за своята кожа.

Предстоящият сезон носи със себе си по-хладно време, а това означава спад във влажността, идващ със сух и застоял въздух и това причинява по-дехидратирана кожа. Когато към ситуацията се добави и сухата топлина от радиаторите, то е много вероятно да получите кожни болести като екзема и сърбяща кожа. Това казва Шари Марчбейн, сертифициран от дерматолог в Ню Йорк.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Точно заради това, есента е идеалното време да преоцените рутината си в грижата за кожата. И като цяло винаги е добре да подходите към нея сезонно, точно както правите гардероба си.

"С промяната на сезоните трябва да се промени и грижата за кожата ви", обяснява дерматологът Мона Гохара. За да избегнете сърбящата и суха кожа, вижте четирите съвета на дерматолози за предотвратяване на есенните проблеми.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Опитайте по-плътен овлажнител

Можете спокойно да кажете сбогом на лекия овлажнител, който не съдържа масло и който сте използвали цяло лято. Сега е времето, в което да се насочите към по-силен хидрататор. Това препоръчва дерматологът Шари Марчбейн. Тя казва, че е добре да се използва по-тежък крем, направен от керамиди, които са незаменимите и здравословни мастни киселини, съдържащи се в кожата, които обаче трябва да бъдат подсилени през по-студените месеци. Тези керамиди са особено важни, защото служат  като система за поддържане на кожната ви бариера.

"Когато на кожата липсват керамиди, бариерата се компрометира, което води до сухота и дразнене", споделя дерматологът Седжал Шах. 

Снимка: iStock by Getty Images

Добавянето на допълнителна хидратация към вашата рутина е друг чудесен начин за предотвратяване на дехидратацията на кожата, добавя Мона Гохара. Тя споделя, че трябва да се грижим за кожата си по същия начин, по който подхождаме към визията си. През есента слагате повече дрехи, за да се предпазите от студа, това трябва да направите и с лицето си.

Добавете лосион за тяло

Когато лятото приключи, кожата може да започне да се чувства суха, тъй като във въздуха има много по-малка влага, която ви помага за хидратация. Най-лесният начин да спрем сърбежа и сухата кожа е да се хидратирате често. Овлажнителите осигуряват защитна бариера над кожата, позволявайки й да запази хидратацията си.

Снимка: iStock by Getty Images

Намалете ексфолирането

Тъй като времето става все по-студено, най-добре е да се намали наличието на стабилни съставки, като ретиноиди и гликолова киселина, казва Елизабет Танзи, доцент в катедра по дерматология в Медицинския факултет на Джордж Вашингтон. Ескфолацията е доста трудна, защото понякога може да се прекали с нея, което е възможно да създаде малки пукнатини в кожната бариера, а това може да доведе до голяма загуба на хидратацията и възпаление.

Инвестирайте в овлажнител

"Ниските нива на влажност влошават естествената бариера на влагата на кожата, което може да доведе до лющене и напукване", обясняван пред "Аllure" дерматологът Денди Енгелман, сертифициран от Ню Йорк. 

Сухата топлина от вашия дом или офис служи за друга заплаха за кожната ви бариера. Но за щастие може да увеличите хидратацията в дома си, като добавите овлажнител за въздух.