Това сочат резултатите от изследване на макаци резус, предаде БТА. Този хранителен режим осигурява на макаците резус по-здравословен живот, свързан с по-малко случаи на сърдечносъдови болести, рак и диабет. Получените резултати оборват тези от предишни проучвания с мишки и плъхове, при които бе установена връзка между ограниченото хранене и продължителността на живота.

Досега не е извършено подобно изследване с хора. В рамките на изследването на учени от американския Национален институт по стареенето 121 макаци резус 20 години били подлагани на 30-процентно ограничаване на приеманите от тях калории, като за някои маймуни това започнало в ранна възраст (1-14 години), а за други - в напреднала възраст (16-23 години).

Резултатите били сравнени с тези на участниците в контролната група. Никаква значима разлика не бе открита, що се отнася до продължителността на живота на отделните групи макаци резус. Животът им в плен е по-дълъг в сравнение с този в природата и е средно 27 години.

Ограниченият прием на калории все пак имал положителен ефект върху метаболизма и по-специално върху нивото на холестерола у мъжките екземпляри. Онези, които от ранна възраст спазвали хранителния режим, по-рядко били засегнати от рак, сърдечносъдови болести и диабет в сравнение с участниците в контролната група.

Тези резултати обаче нямаха незабавен ефект върху продължителността на живота, заяви един от ръководителите на изследването Рафаел де Кабо.