Прясна или сушена, парещата до сълзи, но много полезна, копривата е звездата в поредния епизод на готварското предаване за пишман готвачи "Гозбата на България".

Копривата е позната от древността и я навсякъде - в полето, гората и във всеки двор. Може би сте виждали как възрастни хора си жарят с нея коленете против ревматизъм и болки в ставите. Но копривата е полезна за малки и големи. Съдържа витамин К, B5, B6, PP, флаваноиди, етерично масло, каротин, хлорофил, както и така ценното желязо. Не случайно на всички страдащи от анемия препоръчват салата от прясна коприва, подправена с лимон и зехтин или чай от прясна или сушена билка. През пролетта е времето на първата реколта от коприва, от която може да си приготвите и чорби, супи или кюфтенца. Особено си върви с яйце и кисело мляко. След като с рецепта за ""Плачещата пъстърва"" от Гара Бов бе стартиран първият сезон на ""Гозбата на България"", то съвсем логично последният епизод на предаването да бъде отново от живописното селце в Искърското дефиле.

Снимка: "Гозбата на България"

Патрисия и Евгени ще срещнат силен противник в лицето на домакинята леля Живка и ще трябва да се справят с доста лесна на пръв поглед задача. Кашата от коприва, приготвена със сол и брашно, си има чалъми, които се надяваме да ни бъдат разкрити в този епизод. Какво обаче ще направят Патрисия и Евгени с това толкова здравословно растение от бабината градина, ще разберете в сряда, 18 май, от 21 часа, ако гледате стрийма по телевизия ММ онлайн на mmtvmusic.com/live.

Снимка: "Гозбата на България"