Загубата на слух се свързва с влошаване и намаляване на физическата активност и допринася за ускореното стареене, установи изследване, публикувано от JAMA Network Open на Американската медицинска асоциация.

Д-р Пей Лън Куо от Националния институт по стареенето към Националните здравни институти в Балтимор и колегите му използват данни от национално изследване на здравето и храненето в периода 2003-2004 г., за да изследват връзката между загубата на слух и обективно измерената физическа активност при 291 души на възраст от 60 г. до 69 г.

Учените установили, че загубата на слух е до голяма степен свързана с по-малкото време, прекарвано в умерено до силно физическо натоварване (-5.53 минути на ден), по-малко време за лека физическа активност (-28.55 минути на ден), повече време, прекарвано в заседнал начин на живот (+34.07 минути на ден ) и по-фрагментарна физическа дейност, предава БТА.

"Резултатите показват, че насърчаването на физическата активност сред възрастните хора със загуба на слух е важна и че са нужни още изследвания, за да се проучи дали лечението на слуха би подобрило здравните профили на хората", пишат авторите.

Снимка: iStock by Getty Images