Оралната хигиена може да оказва влияние на кръвното налягане при по-възрастните жени, установи американско проучване, цитирано от сайта Helthday.

С напредване на възрастта в устата се образуват бактерии, създаващи повишен риск от високо кръвно налягане, показват анализи на учени от университета в Бъфало, Ню Йорк.

При проучването са наблюдавани 1215 жени в продължение на десетилетие. Доброволките са на възраст между 53 г. и 81 г., а в началото на изследването са преминали през дентален преглед, включващ проби от устата. Те са анализирани, за да се определи съставът на оралния микробиом.

По време на проучването 735 жени са диагностицирани с високо кръвно налягане. Учените установяват, че 15 орални бактерии имат принос за това състояние. В повечето случаи по-голямото изобилие от тях означава по-голям риск от високо кръвно налягане, но пет бактерии са свързани с намален риск.

Изследователският екип, ръководен от Майкъл Ламонт, обаче не може да установи причината. Експертите предполагат, че вероятно е свързано с производство на азотен оксид.

"Някои от бактериите, които живеят в устата ни, са негов източник", обяснява той. Азотният оксид помага за отпускане на кръвоносните съдове и регулиране на кръвното налягане.

Снимка: iStock by Getty Images

Това оставя засега отворен въпроса по какъв начин всички други бактерии могат да влияят на кръвното налягане.

Според Ламонт добрата орална хигиена - ежедневно миене на зъбите, използването на конец за почистване и редовни стоматологични прегледи - може да помогне за поддържане на нормално кръвно налягане, предава БТА.

Данните от проучването са публикувани в Списанието на Американската асоциацията по сърдечни заболявания.

Снимка: iStock by Getty Images