Екипът на Кейси Ребхолц от университета "Джонс Хопкинс" установи, че прекомерната употреба на подсладени напитки увеличава риска от хронична бъбречна недостатъчност.

Специалистите са изследвали 3003-ма души, които трябвало да отговорят на въпросници, свързани с хранителния им режим, пишат от БТА. Здравният статус на участниците бил проследен 9 години. За споменатия период 185 души развили хронична бъбречна недостатъчност. При повечето от тях била констатирана повишена консумация на подсладени плодови сокове и газирани напитки. Те се оказали с 61 % по-висок риск да развият заболяването, в сравнение с останалите.

Предишни изследвания доказаха, че редовната консумация на подсладени напитки води до намаляване на обема на главния мозък и нарушаване на паметта.

Резултатите показват също, че пиещите повече от чаша и половина подсладени напитки дневно влизат в пубертета 2,7 месеца по-рано, отколкото пиещите до две чаши седмично. За всяка година по-ранно настъпване на пубертета, рискът от рак на гърдата в зряла възраст се увеличава с пет процента.

Напитките с добавена захар повишават концентрацията на инсулина, което предизвиква по-голяма концентрация на полови хормони. Обикновено това предизвиква по-ранна менструация. Подсладените напитки предизвикват и затлъстяване, което също е фактор за ранен пубертет.