Мъжете, които имат проблеми с плодовитостта, може да намерят алтернатива на инвазивните терапии под формата на прием на добавки рибено масло, сочат резултатите от изследване.

Датски учени установиха, че мъжете, които приемат въпросната хранителна добавка, известна заради ключовата ѝ съставка омега-3 мастни киселини, са с по-голям брой сперматозоиди, както и с увеличени нива на свободния тестостерон, в сравнение с онези, които не го правят често или изобщо не я консумират, пише БТА, цитирайки ЮПИ.

Съавторката на изследването Тина Колд Йенсен от университета на Южна Дания поясни, че рибеното масло вероятно има този ефект, защото богатото на мастни киселини съдържание в клетъчната мембрана на сперматозоидите е от съществено значение за доброто им функциониране.

"Омега-3 мастните киселини не се синтезират в човешкия организъм и затова трябва да се набавят чрез храненето", припомни Йенсен.

Експертът Майкъл Айзенбърг от Медицинския институт в Станфордския университет отбеляза, че изследването не стига до заключения как и защо тази хранителна добавка увеличава броя на сперматозоидите, макар да навежда на мисълта, че противовъзпалителните ѝ свойства вероятно играят роля.

"Предишни проучвания установиха връзка между приема на рибено масло и качеството на спермата, но данните са ограничени - каза Айзенбърг, който не е участвал в изследването. - Затова добавките рибено масло не се препоръчват рутинно като лечение срещу мъжко безплодие в САЩ."

Изследването е обхванало 1679 мъже, 98 от които заявили, че са приемали добавки рибено масло три месеца преди началото му, докато други 53-ма уверили, че го правели 60 и повече дни преди началото му. В сравнение с мъжете, които не приемали рибено масло, онези, които го правели по-малко от 60 дни, били с една трета по-голям обем на семенната течност, а тези, които го правели 60 и повече дни - с почти две трети по-голям обем. Консумиралите рибено масло освен това били с по-големи размери на тестисите и с 1% по-високо ниво на свободния тестостерон.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association.