Приемът на лекарства за сваляне на нивото на холестерола у хората под 45-годишна възраст може да допринесе да се намали рискът от сърдечносъдови болести и инсулт по-късно през живота им, сочат резултатите от широкомащабно изследване.

Специалисти са анализирали данни за над 400 хиляди души в 19 западни страни за дълъг период, в някои случаи 43 години. Получените резултати потвърдили връзката между високото ниво на холестерола и повишения риск от сърдечносъдови болести в дългосрочен план. Било установено също, че рискът е по-голям за хората под 45-годишна възраст, отколкото за 60-годишните, пише БТА, цитирайки Франс прес.

Жените под 45-годишна възраст с 1,45-1,85 грама холестерол на литър кръв и с най-малко два рискови фактора, свързани със сърдечносъдови болести - затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане, тютюнопушене, са с 16-процентна вероятност от сърдечносъдов проблем, преди да навършат 75 години. За жените на 60 и повече години със същото ниво на холестерола и същите рискови фактори рискът е 12%.

За мъжете вероятността е съответно 29% и 21%.

Като използвали статистически модели, учените констатирали, че ако се намали наполовина нивото на лошия холестерол чрез прием на статини, рискът от сърдечносъдови болести за жените ще спадне до 4%, а за мъжете до 6%.

"Резултатите потвърждават, че контролът на нивото на холестерола по-рано през живота може да е по-полезен, отколкото в напреднала възраст", отбеляза експертът Пол Лийсън от Оксфордския университет.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Лансет.