"При завръщането си от ваканция не бива да се поддаваме на чувството за неразположение, защото това не е патология, а измислица. В сегашната кризисна обстановка трябва да мислим за това колко сме късметлии, че сме могли да си позволим ваканция и имаме работно място, което отново да заемем. Мнозина са щастливи да се върнат у дома или на работа, други подхождат рационално и не позволяват да ги обхване тъга, защото сегашната икономическа обстановка не позволява да изпадаме в депресия," изтъква професор Петициол, цитиран от БТА.

Той е особено строг спрямо онези, които от нищо правят трагедия. Според него главоболието и раздразнителността са симптоми, преодолими чрез упражняването на спорт.

"Завръщането към всекидневието не бива да ни плаши, защото човешкият организъм и психика са напълно в състояние да се справят с далеч по-резки промени. Не трябва да се забравя, че отиващите във ваканция знаят кога тя започва и кога завършва, следователно имат достатъчно време да се подготвят психически за едно спокойно завръщане. Тук може да се разчита на приятелите, защото тайната да не се чувстваме тъжни и депресирани в края на лятото е в това да не се изолираме. Обаждайте се на приятели и прекарвайте възможно повече време в тяхната компания," напътства психиатърът.

Накрая той предлага и един "трик" как да се чувстват по-добре през цялата година - като си осигурят всеки месец три дни допълнителен отпуск освен съботите и неделите.