Световната здравна организация (СЗО) включи синдрома на професионалното изчерпване /бърнаут/ в своята Международна класификация на болестите.

Този класификатор служи за основа за съставяне на тенденциите и на здравните статистики на СЗО. Списъкът е изготвен от здравни експерти от цял свят. Поредната класация беше приета от страните-членки на СЗО, които си дадоха среща в Женева от 20 до 28 май в рамките на Световната генерална асамблея на организацията, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Синдромът на професионалното изчерпване получи свой код в класификацията - QD85. Той е описан като хроничен стрес в работна среда, който не е бил успешно овладян. Той се характеризира с три елемента - чувство на изтощение, с цинизъм и отрицателни чувства, свързани с работата и с понижена професионална работоспособност.

Новата класификация - CIP-11 беше приета от 72-рата Генералната асамблея на СЗО и ще влезе в сила на 1 януари 2022 година. Зависимостта от видеоигрите също беше добавена към раздела, свързан със психичните зависимости.