Стотици чревни бактерии имат "антидиабетични" свойства и могат да помогнат на учените в лечението на пациентите, страдащи от диабет тип 2.

Изследователите от френския Национален здравен институт за медицински изследвания са изолирали 24 щама бактерии. Сега целта им е да ги развъдят в промишлени мащаби, така че да ги тестват върху мухи дрозофили и върху опитни мишки. Клинични изпитания при хората могат да започнат през 2020 година, твърди д-р Юбер Видал, ръководител на изследването.

"Не става дума да лекуваме диабета с пробиотици, а да използваме чревните бактерии в комбинация с други лекарства", пояснява ученият, цитиран от БТА.

Един от възможните варианти е прилагането на бактериите в комбинация с по-ниски дози метформин, който най-често се използва при пациенти с диабет тип 2. Този антидиабетичен медикамент за орално приложение най-често се среща под търговските наименования Glucophage и Stagid, но като страничен ефект предизвиква храносмилателни смущения. С по-ниските дози в комбинация с чревните бактерии могат да бъдат овладяни нежеланите странични ефекти.