В традиционната индийска медицина Аюрведа се смята, че в едно ядене трябва да има баланс между сладко, кисело, солено и горчиво, за да бъде то здравословно и правилно усвоено от организма.

Куркума. Куркуминът е активната съставка на куркумата и е обект на много изследвания относно ползите за здравето. Редовният прием може да намали нивата на липопротеините с ниска плътност или т.нар. "лош" холестерол, както и високото кръвно налягане. Подобрява кръвообращението, предотвратявайки риска от сърдечносъдови заболявания и инфаркт.

Кардамон
. Представлява термогенна билка, която увеличава обмяната на веществата и подпомага изгарянето на мазнините в тялото. Кардамон се смята за един от най-добрите средства за подпомагане на храносмилането и подобряване работата на храносмилателната система.

Люти чушки. Храните с люти чушки са известни със свойството си да горят излишните мазнини. Това се дължи на съдържанието на капсаицин в лютите чушки. Той подобрява и увеличава скоростта на метаболитните процеси, стимулира тялото да изгаря натрупаните мазнини само 20 минути след хранене.

Листа от къри. Добавянето на листа от къри в ястието може да подпомогне процеса на отслабване. Ефектът се дължи на способността на листата да отстраняват вредните токсини от организма и излишните мастни натрупвания. При хора с наднормено тегло е препоръчително включването на 8-10 листа от къри във всекидневната диета.

Чесън.
Благодарение на съдържащото се в чесъна сярно съединение, алицин, той има силен антибактериален ефект, който спомага намаляването на холестерола и натрупаните излишни мазнини в организма.

Синапено масло. В сравнение с останалите мазнини за готвене, синапеното масло е нисконаситена, което я прави много по-здравословна от останалите. То съдържа мастни киселини, като олеинова, ерукова и линолова киселина. Също така синапеното масло е богато на антиоксиданти и важни витамини, които намаляват холестерола и подобряват дейността на сърцето.

Зеле. Дали ще се консумира сурово или варено, зелето е добро средство за намаляване на телесната обиколка. Това се дължи на свойството му да предотвратява превръщането на захарите и въглехидратите в мазнини.

Бобови кълнове. Те са богати на витамин А, B, C и E и много минерали, като калций, желязо и калий. Препоръчителна храна са при много диетични режими заради ниското съдържание на мазнини и високо на белтъчини и фибри, намаляващи нивата на холестерол в кръвта.

Медът
е един добър и вкусен лек срещу затлъстяването. Препоръчителна е консумацията от 10 г или една супена лъжица мед, разтворена в топла вода, всяка сутрин на гладно. По този начин се доставя енергия на организма и се намаляват излишните мастни натрупвания.

Мътеница. Мътеницата е остатъчната течност след направата на маслото. Тя е добър пробиотик и съдържа само 2,2 г мазнини и около 99 ккал, в сравнение с пълномасленото мляко, което носи 8,9 г мазнини и 157 ккал. Редовният прием осигурява всички необходими хранителни вещества за организма, без да се трупат излишни килограми. Ето защо е изключително полезна за редуцирането на нежеланите мастни натрупвания.