На 23- ти април 2012 г. от 19 ч. в  Sofia Live Club за трети път ще се проведе Официалната церемония за връчване на Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев”. Макар и сравнително нова, тази награда се утвърди като най-чаканата и престижна награда за изкуство, отличаваща талантливите млади творци в България. От миналата година, Председателят на УС на Фондацията  Деси Тенекеджиева и всички нейни учредители - едни от най-сериозните имена в българската  култура, взеха решение да търсят и подкрепят  съвсем млади и медийно неналожени  творци. DIR.bg е официален медиен парньор на събитиетo и тази седмица ще ви представим всяка една от  5-те номинации.  Започваме с най-младия творец.

Стефан Прохоров е най-младият български драматург, чиято дебютна пиеса „Правилата на играта” предизвика истинска сензация с абсурдния си хумор и оригиналност. През 2011-та  тя бе поставена в Младежки театър „Николай Бинев“ като част от пограмата „Младите в Младежкия”. Пиесата печели конкурс Млада българска драма 2011, чийто селекционер е Яна Борисова. Стефан е едва на 18 години и е последна година ученик във Френската гимназия в София. Иска да се занимава сериозно с театрална режисура, смята да остане да учи в България и да кандидатства в НАТФИЗ. Любопитна подробност е, че по бащина линия е далечен потомък на руския писател Алексей Толстой, а по майчина на революционера  Георги Бенковски. За Стефан обаче това няма значение. Иска хората да го запомнят и индифицират с неговото собствено име и с творчеството му.

Стефан  прави сериозна стъпка напред  и с втория си драматургичен текст „Братята, това е”, по която скоро предстои постановка  на сцената на Пловдивския драматичен театър, с режисьор Димитър Стефанов. Пиесата беше избрана в международния конкурс на Theatre Epicentre като една от шестте пиеси от Югоизточна Европа, които ще бъдат публикувани и издадени на английски в Лондон в края на 2012 г.

Стефан Прохоров пише от малък и има публикации и награди от различно естество. Едва на 11 години е сред наградените на литературен конкурс "Искри". Публикувал е в "Литературен вестник" и "Родна реч". Лауреат е и на конкурсите "Поезия най-близо до звездите", "София - реалност и мечти", конкурс за произведение в четиринадесет стиха по повод 100-годишнината от рождението на Лъчезар Станчев и много други.

Младият драматург  владее няколко езика,  свири на китара и хармоника и oбича да готви. Любима негова мисъл е: „Има неща, има и други неща. Това е.”
След тази сериозна номинация, за нас остава с интерес да чакаме бъдещите му  драматургични текстове и развитието му като театрален режисьор.