Спортната компания Nike първа преустанови сътрудничеството си с руската тенисистка, след като тя обяви, че е дала положителна допинг проба на Откритото първенство на Австралия.

Вижте снимки на Шарапова >>

От 2010 г. Nike има 8-годишен договор на стойност 70 млн. долара с Шарапова. Тя получаваше и процент от продажбите на брандирани спортни дрехи.

"Ние сме натъжени и изненадани от информацията за положителната допинг проба на Мария Шарапова. Взехме решение да преустановим сътрудничеството си с Мария, докато се провежда разследването", се казва в официалното изявление на Nike.

Междувременно TAG Heuer също обяви, че няма да поднови спонсорския си договор с руската тенисистка, пише БТА.

"Мария Шарапова имаше договор с компанията до 31 декември 2015 година. Ние водехме преговори за продължение, но при така създалата се ситуация ще преустановим преговорите", се казва в съобщение на TAG Heuer.

От Porsche чакат решение от разследването и отлагат планираните съвместни дейности:

"Натъжени сме от последните новини. Докато станат ясни повече детайли по случая и анализираме създалата се ситуация, решихме да отложим планираните дейности".

Шарапова е посланик на автомобилната марка от 2014 г. (вижте снимки в галерията).

Според сп. Forbes през последната година Шарапова е спечелила 29.7 млн. долара, от които само 6.7 млн. долара са от наградни фондове от турнири. Останалите пари са от договори с компании като Nike, Porsche, Tag Heuer, Avon, American Express, Evian, Head. През 2012 г. тенисистката пусна собствена марка бонбони Sugarpova.

Досега през кариерата си е спечелила 36.8 млн.долара от наградни фондове, което й отрежда второ място в историята след Серина Уилямс със 76 млн. долара, пише "Капитал".

Шарапова е носителка на пет титли от турнирите от Големия Шлем и олимпийска вицешампионка от Игрите в Лондон 2012. Тя има 38 титли от турнирите на WTA и в момента заема седмо място в световната ранглиста.