За престижната награда, oснована на името на култовия режисьор, ще се борят пет много силни и равностойни кандидатури: актьорът и драматург Камен Донев, поетът и писател Тома Марков, визуалният артист Бора Петкова и режисьорите Камен Калев и Явор Гърдев. Победителят ще получи специално изработена бронзова статуетка от художника Кольо Карамфилов и почетна грамота. Паричната премия от 3000лв е осигурена от основния партньор на Фондацията - Ордена на Тамплиерите от Йерусалим - O.S.M.T.J. в лицето на н.п. д–р Димитър Кочев.

Водещи на церемонията ще бъдат известните и обичани  журналисти  от Дарик радио Дияна Найденова и Драго Симеонов.

В  концерта ще участват  едни от най-популярните и талантливи български музиканти - джаз звездата Васил Петров, актрисата и певица Деси Тенекеджиева с младия пианист  Боби Вълчев, перкусионистът и певец Калин Вельов,  атрактивните момичета от струнен квартет Стрингс, както и виртуозният китарист Димитър Кърнев и Дидо от D2 с талантливия ученик  Росен Карамфилов.

Всички артисти - водещи и певци подкрепят целите и дейността на фондацията и ще участват напълно безвъзмездно в събитието.

Стоян Камбарев (1953 - 1998) е един  от емблематичните театрални режисьори на 90-те, с уникален и многопосочен талант – творец и магнетична личност, за когото театърът бе издигнат в култ и превърнат в тотално изкуство. Неконвенционален, вглъбен, свръх интелигентен, той се отличаваше със собствен стил и морал и никога не се съобразяваше с театралната конюнктура, нито се вписваше в някакви групи и кръгове. Влизаше в добре смазаната театрална машина и  я взривяваше  с енергия, изключителен талант и математическа точност, в резултат на което се раждаха неговите театрални шедьоври. Безспорните му хитове „Завръщане у дома”, „Музика от Шатровец”, „Черна дупка”, „Майката”, „Януари”, „Три сестри”  предизвикваха фурор на всички сериозни български и международни театрални фестивали. В края на 2008 г. се навършиха 10 години от ранната загуба на Стоян Камбарев, което провокира кръг от приятели и съмишленици да основат  Фондация за изкуство на негово име.

Вижте снимки на Стоян Камбарев и номинираните тук >>