Това е награда за полет в изкуството, награда за дух!” каза председатеят на фондацията Деси Тенекеджиева, малко преди синът на Стоян Камбарев - Йосиф да отвори плика с името на победителя.

Камен Калев е отличен за прекрасния му филм „Източни пиеси” – един докосващ сърцата и сетивата български филм и за смелостта и куража да създаде този проект без помощта на нито една държавна институция и субсидия, вярвайки докрай в смисъла, дълбочината и емоционалността му.

Тамплиерите от Йерусалим връчиха и своя специална награда – почетен кръст на любимеца на публиката - феноменалния актьор и драматург Камен Донев.
За престижната награда oснована на името на култовия режисьор на 90-те Стоян Камбарев бяха номинирани още трима известни и талантливи творци: режисьорът-звезда Явор Гърдев, поетът и писател Тома Марков и визуалният артист Бора Петкова.

Водещи на церемонията бяха топ журналистите от Дарик радио Диана Найденова и Драго Симеонов, които се допълваха перфектно. Диана беше много елегантна в черна официална рокля благодарение на Паола Апси.

За високото ниво на събитието допринесоха и участниците в концерта - едни от най-интересните и известни български музиканти. Джаз звездата Васил Петров както винаги не изневери на класата си, а актрисата Деси Тенекеджиева излезе на сцената освен с титулярния си пианист Боби Вълчев и с перкусиониста Калин Вельов, който по-късно изненада публиката и за първи път представи песни от соловия си албум. Прекрасните момичета от Срингс осветиха сцената с красота и талант, а 17-годишният Росен Карамфилов развълнува всички с емоционалното си изпълнение, рамо до рамо с „учителите” си от D2 - фронтмена Дидо и виртуозните Митко Кърнев и Александър Обретенов.

Между изпълненията елегантно бяха представени петимата номинирани с атрактивни видеовизитки, разкриващи ги по интересен и различен начин.

През цялата вечер Стоян Камбарев присъстваше на събитието чрез откъси от спектаклите си и силната си конценрирана енергия от екрана.

Залата беше препълнена както с членове на едноимената Фондация (kambarev.org), така и с много приятели, колеги, партньори и журналисти дошли да уважат личността и таланта на емблематичния  режисиор.
Американският бизнесмен Джон Хейзълууд, актьорите Ицко Финци, Бойка Велкова, Весела Казакова, Ники Сотиров, Николай Урумов, кино режисьорите проф. Людмил Стайков и Евгени Михайлов, както и Светлин Нейнски, продуцентът Александър Методиев бяха само малка част от многобройните гости на впечатлявщото арт събитие, чийто продуцент и организатор бе NOVAfilmVISION.

Вижте видео >>