Максима и Вилем се срещат в Севиля, Испания през 1999 г. на пролетен панаир. Той се представя само с името Александър, за да не парадира с това, че е принц. Когато по-късно Максима разбира за кралското му потекло, тя мисли, че това е шега. Двамата се разбират да се срещнат отново след две седмици в Ню Йорк, където по това време работи аржентинката. Там започва и връзката им, но минава доста време, докато Максима се запознае с родителите на любимия си - кралица Беатрикс и принц Клаус.

В младежките си години Вилем-Александър не е особено предразположен към пресата. Той избягва изявления и публични прояви, а това, което най-много го ядосва, са случаите, в които се прави сензация от негова снимка с чаша бира.

Преди абдикацията си 75-годишната Беатрикс посочи в прощалното си слово, че нейната снаха и бъдеща кралица, аржентинката Максима, със своята сърдечност и топлота ще играе специална роля в живота на страната.

Вижте снимки от коронацията >>
Още снимки на Максима и децата >>

Преди да се омъжи за Вилем-Александър Максима работи в областта на финансите и инвестициите в Европа и Ню Йорк. Тя е родена в Аржентина, баща й е министър на земеделието по времето на диктаторския режим през 70-е години. Този факт събужда много полемики в Нидерландия заради възможността бъдещата кралица на страната да бъде свързвана с виновници за престъпления срещу човечеството. Нидерландският парламент поръчва разследване и се установява, че бащата на Максима не е замесен. Въпреки това семейството на булката решава да не присъства на сватбата.

Максима е майка на три дъщери. Ангажирана е с различни дейности като популяризиране на курсовете по холандски език за новопристигнали емигранти, улесняване на културната им интеграция, както и с международни дейности, свързани с предишната й работна позиция в областта на финансите.