Президентът Росен Плевнелиев, принц Едуард, принцеса Софи и кметът на София Йорданка Фандъкова посетиха Центъра за обществена подкрепа "Св. София" на фондация "За нашите деца" и се срещнаха с изоставени деца и семейства, с които организацията работи.

Кралската двойка посети и Първа АГ болница "Св. София". Основната им цел е да се запознаят с практиките у нас за защита и превенция на изоставените деца и да споделят британския опит в тези сфери.

Визитата на принц Едуард и съпругата му Софи в България е много положителен признак за топлите и близки отношения между България и Великобритания, заяви посланикът на Великобритания у нас Н. Пр. Джонатан Алън на брифинг при посещението им.

"Вече няколко години България реализира националната стратегия, наречена „Визия за деинституционализация на децата в България". В тази национална стратегия, подкрепена от голяма част от партиите в България, към края на месец април 2013 над 6600 деца са настанени в семейства на роднини и близки, а близо 1600 деца са настанени в приемни семейства", каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Визитата на принц Едуард и съпругата му принцеса Софи у нас продължава с посещение в природозащитния център Витоша.