Ето няколко полезни съвета:

Профилактика
Може би си мислите, че зрението ви е наред и очите ви са здрави, но най-добре е да го знаете със сигурност, нали? Когато става дума за общи проблеми със зрението, някои хора не осъзнават, че биха виждали много по-добре, ако носят очила и така ще пощадят очите си, ще могат да се радват на добро зрение в златните години на живота си. Освен това някои болести често нямат предупредителни сигнали и могат да бъдат овладени само в ранен стадии, предупреждават експертите на Grand и Joy Optics.

Полезни за очите храни
Чували сте, че морковите и боровинките са полезни за очите ви, нали? Това е вярно. Ако съобразите хранителния си режим така, че в него да присъстват плодове и зеленчуци, особено тъмни листни зеленчуци, ще поддържате не само зрението си добро, но и общото си физическо състояние. Рибата е също много полезна, защото е богата на омега-3 мастни киселини – нека в менюто ви присъстват често сьомга, риба тон и камбала.

Здравословно тегло
Наднорменото тегло увеличава риска от развитие на диабет и други заболявания, които могат да доведат до загуба на зрението. Ако имате проблеми с поддържането на здравословно тегло, консултирайте се с вашия лекар и се опитайте да вземете съответните мерки.

Носете предпазни очила
Когато спортувате, разхождате се, шофирате – слагайте слънчеви очила. Предпазни очила носете, когато извършвате някаква дейност, при която очите могат да се напрашат. При избора на слънчеви очила трябва да се уверите, че стъклата блокират висок процент от UVA и UVB лъчите.

Дайте си почивка
Като всеки съвременен човек и вие вероятно прекарвате много време пред компютъра или таблета си. Не чакайте докато очите ви се уморят, за да откъснете поглед от екрана. Опитайте упражнението 20-20-20: на всеки 20 минути, в които стоите пред монитора се старайте да гледате на около 20 метра разстояние за 20 секунди. Това може да помогне за намаляване на умората на очите.