Благодарение на интернет изливането на кофа ледено студена вода на главата, последвано от призив за дарение в подкрепа на благотворителна организация, придоби световна известност. От юли десетки хиляди души, известни или неизвестни, се включиха в тази игра, подканяйки другите да направят същото срещу дарение от 100 долара.

"Предизвикателството с кофата ледена вода" има за цел да подкрепи Асоциацията за борба с амиотрофичната латерална склероза, позната също като болестта на Шарко и като болестта на Лу Гериг. Тя е невродегенаративно заболяване, изразяващо се в бавното и прогресивно отслабване на функцията на периферните нерви.

Много звезди от американския шоубизнес приеха предизвикателството - Стивън Спилбърг, Джъстин Бийбър, Лейди Гага, Бритни Спиърс, Джъстин Тимбърлейк, Тейлър Суифт, Джеймс Франко, Бен Афлек, Опра Уинфри и др. Както и голям брой политици, цели спортни отбори, представители на световния бизнес, между които шефът на Фейсбук Марк Зукърбърг и основателят на Майкрософт Бил Гейтс.

След като изля кофа ледена вода върху главата си, 86-годишната Етел Кенеди, вдовица на сенатора Робърт Кенеди, призова президента Барак Обама да направи същото. Според Белия дом той е отклонил поканата, обещавайки да направи дарение.

Предизвикателството, забавно за изпълнение и неизискващо особена подготовка, което е с благотворителна цел, се разпространи с неподозирана бързина. Тръгнала от САЩ и по-конкретно от Бостън след появата в интернет на видео на болния бивш спортист Пийт Фрейтс, само за няколко дни играта се разпространи във Великобритания, Австралия, Нова Зеландия, Канада и Германия. Британският футболист Дейвид Бекъм се включи в нея, както и много от колегите му - португалецът Кристиано Роналдо, бразилецът Неймар или аржентинецът Лионел Меси.

Според Фейсбук от 1 юни до 17 август над 28 милиона души са коментирали инициативата, разпространила се почти във всички страни в света, поствани са били 2,4 милиона видеа. По данни на Туитър над 4,2 милиона туита са били посветени на предизвикателството в периода между 29 юли и 18 август.

От своя страна, Асоциацията за борба с амиотрофичната латерална склероза се поздрави с "невероятната подкрепа". До този ден са събрани 22,9 милиона долара. 30 000 са болните от тази болест в САЩ, където всяка година се регистрират 5 600 нови случая.

Болестта на Шарко разрушава прогресивно нервните клетки, контролиращи двигателните мускули, предизвиквайки слабост и прогресивна парализа.