Той спомага за произвеждането на червени кръвни клетки, както и за синтеза на половите хормони. Също така е и фактор за различни химически реакции в организма, пише puls.bg.

Важно е да се удовлетворяват нуждите от витамин B5, тъй като дефицитът му води до мускулни спазми, умора и парестезия – изтръпване. Той трябва да се набавя посредством хранителни източници.

Кои са храните, богати на витамин B5?

Зеленчуците, които са с богато съдържание на витамин B5, включват карфиол и броколи. Гъбите също съдържат високи количества от този витамин. Освен него, тези храни са богати и с много хранителни вещества, които имат ключова роля в различни функции на организма.

Най-добрите естествени източници на витамин B5 са царевицата и ягодите. Те са богати и на различни витамини, минерали и антиоксиданти, които носят ползи за цялостното здраве.

Похапването на ядки, включително кашу, бадеми, както и стафиди, е един от най-добрите избори за междинна закуска. Те ще удовлетворят нуждите на организма от важния витамин, а като бонус ще получите и други полезни хранителни вещества.

Витамин B5 се съдържа още и в пилешкия дроб, яйцата и сьомгата. В допълнение, млечните продукти също съдържат големи количества от витамина.