Учените са установили, че в съчетание с антибиотици, екстракт от използвания като заливка за палачинки кленов сироп прави бактериите по-уязвими.

Авторите на изследването от университета "Макгил" смятат, че комбинацията може да се окаже ефективен метод за намаляване на дозировката на антибиотиците при лечение на инфекции.

Специалистите напомнят за сериозната заплаха от прекомерната употреба на антибиотици - развитието на устойчиви към тях свръхбактерии.

Изследователите са извлекли от кленовия сироп концентрат, богат на молекули, известни като фенолни съединения. След това учените са изложили на действието му различни щамове бактерии, сред които Ешерихия коли и Протеус мирабилис.

Използван самостоятелно, екстрактът е оказал слаб ефект върху бактериите. В комбинация с често предписвани антибиотиците обаче концентратът е дал смайващи резултати. Изследователите са установили, че в съчетание с антибиотик, екстрактът от кленов сироп разрушава мембраната около бактериите - защитния им пласт, с който те противодействат на антибиотиците. Комбинацията освен това неутрализира миниатюрните помпички, използвани от микроорганизмите за отблъскване на медикаментите.

Съчетан с антибиотик, екстрактът е в състояние да унищожи дори бактериален филм - цяла колония от бактерии.

Предстои да бъде изминат дълъг път до клиничните изпитания с хора.