Това показва проучване на Технологичния университет "Суинбърн" в Австралия, цитирано от "Сайънс алерт".

Куркуминът, както е името на веществото, е доказвал качествата си в експерименти с мишки за потискането на травматични спомени. Той също така успокоява червата и помага за лечението на рани.

"Куркуминът има множество ефекти. Известно е, че облекчава възпаления и подобрява кръвообращението. Влияе и на редица процеси в тялото, които се отразяват позитивно на функцията на мозъка", обясни ръководителят на изследването Андрю Сколи, цитиран от БГНЕС.

По време на първоначално проучване той и екипът му събрали 60 доброволци между 60 и 85 години, разделяйки ги на две групи. На първата й е давана капсула течен куркумин, а на втората – плацебо. След това участниците трябвало да решат няколко задачи с помощта на компютър като създаване на спомен за думи или картини, прости математически задачи и работа за време. Експериментът се повтаря и след като участниците приемат куркумина в продължение на четири седмици.

Резултатите са показали, че участниците, които приемат куркумин, се справят по-добре при задачите, измерващи паметта и бдителността. Те също така са съобщили и за намаляване на умората и стреса, както и повишаване на спокойствието и удовлетвореността на края на четириседмичния период.

"Доколкото знаем това е първото проучване, изследващо ефекта на куркумина върху познавателните способности и настроението при здрави възрастни хора", пише в изследването.

Вижте рецепти с куркума >>