Това показват резултатите от канадско изследване, пише БТА. Учени от университета Макмастър установили, че едноминутните тежки тренировки за загряване са достатъчни, за да се постигне онова, за което обикновено са нужни по-продължителни физически упражнения.

"Много хора казват, че не разполагат с достатъчно време, за да бъдат физически активни. Изследването ни показва, че въпросният подход може да е ефикасен - благотворният ефект върху здравето е сравним с този от прибягването до традиционния подход, но е постигнат за по-кратко време", заяви експертът д-р Мартин Гибала.

Изследването обхванало 27 мъже, които водели заседнал начин на живот и трябвало да направят избор измежду два вида тренировки - три 20-секундни спринта с велосипед с двеминутно забавяне между тях или 45-минутно непрестанно каране на велосипед.

В двете групи участници максималното поемане на кислород се увеличило с 19 на сто. Приблизително същото било и увеличаването на инсулиновата чувствителност и обема на мускулите за 12-седмичен период.

"Освен това изкачването на стълби по време на едночасовата обедна почивка може да има значим благотворен ефект върху здравето", увери д-р Гибала.

Резултатите от изследването са публикувани в PLoS ONE.