Това показват резултатите от проучване, направено сред 2741 души на възраст на и над 18 години, пише БТА.

Допитването разкрива, че една четвърт от анкетираните предпочитат да се сгушат в леглото с книга, вместо да се разгорещят между чаршафите с партньора си. Проучването е посветено на навиците на британците, свързани с времето за лягане. Резултатите от него навеждат на мисълта, че малка част от жителите на Острова преди сън намират време както за четене, така и за секс.

Романтичните произведения са предпочитаното четиво за 54 процента от британците. Следват детективските романи и автобиографичните книги. Проучването разкрива още, че рутината е важна - 64 процента спазват установената си практика да четат, за да заспят.

Анкетата установява и "териториална практика" - 88 процента от британците споделят, че спят на точно определена половина от леглото. Четири пети от анкетираните никога не сменят избраната си територия за сън. Оказва се обаче, че тази практика е съпътствана от елемент на завист - една трета от участниците в допитването смятат, че партньорът им спи на по-удобната страна от леглото.

"Резултатите от проучването разкриват интересни подробности какво се случва в спалнята. Напълно оправдано е хората да спазват определени практики, които им помагат да разпуснат и да се подготвят за сън. Четенето е отлично средство против стрес, нищо чудно, че е толкова популярно. Малко изненадващо е, че толкова хора предпочитат книгите пред "качественото" време с партньора", коментира Хелън Търнбул, говорител на компанията, направила проучването.