Изследването е обхванало 1 228 представителки на нежния пол, пише БТА. Аспиринът е нестероидно противовъзпалително средство, с което се лекуват болки, треска и възпаления.

При предишни проучвания било установено, че повечето жени помятат заради възникването на инфекции в утробата им. На теория имунната система на дамите гледа на плода като на чуждо тяло, като го атакува с възпалителни съставки и имунни клетки. Тези възпаления намаляват шансовете жената да зачене момче, защото мъжките ембриони се считат за по-уязвими.

Екипът от Националния институт за детско здраве "Юнис Кенеди Шрайвър" подбрал 1 228 жени с помятания. Те трябвало да взимат ниски дози аспирин преди секс. Контролна група взимала плацебо. При анализ на резултатите се оказало, че жените 31 процента от жените на аспирин заченали момчета. В контролната група на плацебо този процент бил 23 на сто.

При дамите на аспирин били констатирани и много по-малък брой възпаления. Лекарството намалява шансовете мъжкият ембрион да бъде отхвърлен.