Според холандско проучване тези фактори могат да доведат до заболявания като остеопороза и загуба на мускулна маса.

Екипът на Йохана Мейер от Медицинския университет в Лайден провел експерименти с мишки, подложени на непрекъснато изкуствено осветление в продължение на месеци.

Здравето на опитните животни се влошило и те изпитали проблеми с плътността на костите и мускулите. Когато мишките били върнати към нормалния цикъл на осветеност и тъмнина през денонощието, те отново възстановили здравето си. Излагането на изкуствена светлина за продължителни период променило нормалните циркадни ритми в мозъка на гризачите до 70 процента.

Успоредно с това драстично спаднала мускулната сила на мишките, започнали възпалителни процеси в костната им система. При връщането на опитните животни към нормалните циркадни ритми за две седмици, мозъчните им клетки се възстановили, спрели и опасните мускулно-костни промени.

"Липсата на нормално редуване на осветени с тъмни части на денонощието води до сериозни здравни проблеми. Добрата новина е, че те могат да бъдат преодолени много бързо след възстановяването на нормалните циркадни ритми!", предупреждава Йохана Мейер.