Според експерти от университета в Отаго в Нова Зеландия, пиенето ни излага на повишен риск от рак на устата и гърлото, на ларинкса, на хранопровода, на черния дроб, на дебелото черво, на червата и на гърдата.

Учените отдавна подозираха, че съществува връзка между консумацията на спиртни напитки и риска от рак. Но сега специалистите от Нова Зеландия твърдят, че са се добрали до "съществени доказателства" за подобна зависимост, пишат от БТА. Те предупреждават, че и малки количества алкохол могат да предизвикат образуването на тумори.

Една от авторките на проучването, Джени Конър, изтъква, че няма безопасни нива на консумация, предвид риска от рак. Тя предупреди, че ползата от умерената консумация на вино, например, която се счита за здравословна за сърцето, е ирелевантна в сравнение с риска от образуването на тумори. Резултатите от изследването бяха публикувани в британското списание "Адикшън".