Това показват резултатите от британско проучване, публикувано в сп. "Archives of Sexual Behaviour", пише БТА. Изследването е обхванало близо 3000 двойки на възраст между 25 и 40 г. Участниците в него е трябвало веднъж годишно в продължение на три години да отговарят на въпроси, свързани със сексуалния им живот.

На базата на получените отговори изследователите са установили, че в сексуален аспект пикът при двойките настъпва през втората половина на първата година, след което е възможно да се наблюдава спад. Причината е, че партньорите вече са опознали добре сексуалните си желания и могат да изгубят интерес.

Ако двойките са в "сексуален застой", експертите дават няколко съвета за "освежаване" на половия живот:

Мастурбиране

Мастурбирането е полезно за здравето и е първата крачка към подобряване на сексуалния живот. Самозадоволяването помага на човек до опознае по-добре собственото си тяло и да сподели с партньора какво най-много му харесва, повишава самочувствието и стимулира "креватната активност" на практикуващия го. 

Изясняване


Никой не може да очаква партньорът му да знае какво се иска от него. Откровените разговори помагат на двойките да изяснят какво желаят или не в леглото. Според експертите, хората не трябва да се притесняват да казват "в прав текст" на партньорите си да бъдат по-бавни, по-бързи или дори по-груби по време на полов акт.

Забавяне на темпото

За мъжете "бързият секс" може и да е задоволителен, но на половинките им обикновено е необходимо повече време, за да изпитат оргазъм. Експертите препоръчват "почивки" по време на акта, през които партньорите да наблягат на любовната игра.

Отказ

Хората не трябва да позволяват на партньорите си да ги принуждават да правят неща, които не искат. Безусловното изпълнение на желанията не помага на човек да се почувства по-добре и затова той или тя не трябва да се притеснява да отказва.

Експериментиране


Експериментирането с нови пози, фантазии, еротично бельо, ролеви игри и секс играчки може да се окаже ключът към оргазъма.

Използване на ръце

За около 70% от жените същинският полов акт не е достатъчен, за да получат оргазъм. Затова експертите препоръчват мъжете да използват ръце, устни или секс играчки, и да стимулират еротичните зони, за да доведат партньорките си до сексуална кулминация.