Това се случи по време на 8-ия европейски симпозиум "Бира и здраве", организиран в Брюксел на 20 април, съобщиха от маркетингова агенция Ноубокс.

На конгреса бяха изнесени данни от изследвания, които доказват, че има връзка между понижаването на риска от смъртоносни заболявания на лица в зряла възраст и разумната, умерена консумация на бира.

"Проучванията ни показаха, че бирата има положително място в активния живот на съвременния европеец, ако се консумира в умерени количества. Проведените през последните години изследвания със 7447 пациенти за пореден път сочат, че умерената консумация на пиво намалява риска от затлъстяване, атеросклероза, кардиологични и съдови заболявания", заяви професор Рамон Еструх, автор на доклада "Бирата във фокуса на вниманието" и ръководител на десетки изследвания върху здравето и алкохола, осъществени от Медицинския университет на Барселона.

Не за първи път специално внимание беше обърнато на хидратиращото действие на нискоалкохолните и безалкохолни бири, които са подходящи за всеки повод и консуматор. Темата за рехидратация с пиво и ползите специално от бирите с 0 до 2% алкохолно съдържание беше представена от американския професор д-р Роналд Магхан.

Резултатите от провежданите вече 10 години изследвания от неговия екип показват, че безалкохолните и нискоалкохолни бири нямат диуретичен ефект, което ги прави особено подходящи за хидратация след спорт или тежки физически натоварвания.