Събитие, пълно с надежда и позитивизъм, събра жени, сблъскали се с рака, техни близки, както и всички, които искат обществото ни да се бори смело и уверено със заболяването.

1200 розови балона полетяха над НДК в София за пета поредна година. До края на октомври в общо 13 лечебни заведения в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора ще се провеждат безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата.

Вижте снимки >>

Две жени от публичното пространство, които безкомпромисно се впуснаха в битката със заболяването, се срещнаха отново на събитието - Йорданка Фандъкова и Нана Гладуиш.

Кметицата на София се сблъска с рака на гърдата преди повече от 5 години. Начинът, по който се справи с диагнозата, допълнително затвърди имиджа й на силна и независима жена. Фандъкова се оперира и се подложи на химио- и лъчетерапия за дълъг период. Това по никакъв начин не й попречи да спазва официалните си задължения. Присъстваше на всевъзможни обществени събития, често на открито.

"Мъжът ми и дъщеря ми бяха до мен и много ми помогнаха в тежките моменти. Когато видях в очите им тъга, се мобилизирах. Казах си, че не съм се уплашила и ще преодолеем трудностите. Техният поглед към мен, когато разбраха, ми подейства много и ме направи силна", каза Фандъкова след победата над рака.

Тя припомни и как да се предпазим и съхраним - "Мъжът ми ме накара да отида на профилактичен преглед и така открихме заболяването. Също така много ми помогна и това, че работех пълноценно."

Водещата на предаването "Съдебен спор" Нана Гладуиш има дълга и изтощителна битка с рака на гърдата, но никога не спира да вдъхва надежда и да заразява с положително мислене хората около себе си. Тя е носител на генна мутация, която предразполага към развиване на заболяването.

За първи път лошата диагноза дойде при нея през 2012 г. Нана тръгна срещу рака на гърдата с всички възможни средства, които предлага медицината, и успя да го пребори. Тази година обаче заболяването отново се завърна. Тя обяви новината публично в ефир, а няколко седмици по-късно вече беше на химиотерапия.

"Първия път казвах, че ракът ми не е случил на човек, а сега казвам, че ракът ми ще умре преди мен. Абсолютно съм сигурна в това", отсича Нана.