Спектакълът “Red Bull - Летящият Бах” с творчески директор Кристоф Хегел съчетава в едно брейк танци, класически балет и съвременен танц.

Изпълнява се на широко разпознаваема музика на Йохан Себастиан Бах – цикъла прелюдии и фуги за пиано “Добре темперирано пиано”, а част от музикалния съпровод е трансформиран в по-модерно звучене от електронни бийтове.

Шоуто бе в София в събота и озари НДК, карайки публиката да притихне. Танцьорите със завидни акробатични умения и непоколебим контрол на тялото показват впечатляваща хореография в абсолютен синхрон с музиката. Седем брейктанцьори от групата “Летящите стъпки” от Берлин и една балерина от Италия – Вирджиния Томаркио, стават едно цяло със сцената, музиката и визуалните ефекти на екрана зад тях.

Зрителите получават това, което пише в афиша – всичко в едно. Спектакъл като този обединява публика от различни поколения, вкусове и интереси. И всеки може да намери повод за възхищение. Любителите на класическата музика оцениха изпълнението на пианистите с българското участие на солиста Вида Калоянова.

Може би част от тях съвсем не са запознати с брейк танците и едва сега, когато са свидетели на изкусността и умението на танцьорите да отбележат всеки тон на пианото с движенията си, разбират сложността и красотата на уличния стил.

Друга част от зрителите – главно деца и младежи, които се впечатляват от брейка и хип-хоп културата, вероятно са чули музиката на Бах за първи път в концертна зала. А изпълнението на балета видяха от друг ъгъл – съвременен, модерен, разбираем.

В края на представлението, зрителите в Националният дворец на културата станаха на крака, заредени с енергия, въодушевени – получили това, което им беше обещано.

Но не всички бяха изненадани. Защото тази смесица от стилове, от епохи в изкуството, в музиката и танца не е нещо ново, неочаквано, напълно непознато. Срещата между балета и хип-хопа, между класическата и електронната музика се е случила много отдавна. Шоуто вече е обиколило над 30 държави на 3 континента, гледано от повече от 400 000 човека. 

Безспорно силната реклама и симбиозата на творческия екип превръщат този грандиозен проект във феномен. Кристоф Хагел, който е немски оперен режисьор, работи заедно със световноизвестния съвременен хореограф Юи Кавагучи и берлинските брейк-танцьори и четирикратни световни шампиони Flying Steps, ръководени от легендарния Вартан Басил. Музиката от колекцията „Добре темперирано пиано” е определена от композитора Роберт Шуман като „най-великата творба на всички времена”.

„Летящият Бах” е полет през времето, през историята, носталгия за дните преди епохата на youtube и социалните мрежи – преди да знаем всичко.