Кои храни да избягваме при риск от диабет

stat 06:44  |  10 март 2018 / Всички / Здраве и красота / Редактор: Адриана Пейчева /  
Продуктите от краве мляко може да се заменят с такива от козе или овче Продуктите от краве мляко може да се заменят с такива от козе или овче
Сн.: Shutterstock

Хората трябва да избягват някои храни, ако искат да намалят риска от повишена кръвна захар и потенциалното развитие на диабет тип 2, смята британски експерт.
Диабет тип 2 се характеризира с недостатъчно производство на хормона инсулин от панкреаса, което затруднява тялото да превръща кръвната захар в енергия. Сред симптомите на заболяването са необяснима промяна в теглото, умора, жажда, чести позиви за уриниране. Пациентите с диабет тип 2 са изложени на до пет пъти по-висок риск от сърдечносъдови болести, бъбречна недостатъчно и загуба на зрение, припомня британската Национална здравна служба.

Диетологът д-р Джош Акс отбелязва, че рискът от повишена кръвна захар може да се намали чрез избягването на определени храни.

"Някои хранителни продукти влияят негативно върху нивата на кръвната захар, причиняват възпалителни процеси и предизвикват имунни реакции. За да се предпазим по естествен начин, първата препоръчителна стъпка е тези продукти да бъдат избягвани"
, обяснява д-р Акс.

Диетологът препоръчва избягването на продукти, съдържащи рафинарана захар, която води до бързо покачване на нивата на кръвната захар. Някои зърнени продукти също трябва да се ограничават, тъй като съдържат големи количества въглехидрати, които се разграждат до захар само няколко минути след консумацията им.

Д-р Акс съветва традиционното краве мляко и млечни продукти също да се изключат от менюто, особено на хора с диабет тип 1. Специалистът препоръчва те да се заменят с козе или овче мляко.

Хидрогенираните мазнини също трябва да се избягват, в това число растителното и соевото олио, пишат от БТА. Употребата им се свързва с редица здравословни проблеми, сред които и диабет. Експертът напомня, че за предпазване от заболяването хората трябва да се хранят балансирано, да ограничат употребата на алкохол и да поддържат редовна физическа активност.Новините в снимки

Следваща Предишна
  • Катрин засия в зелено за Деня на Свети Патрик
  • Анджелина Джоли не се страхува от старостта
  • ”Три четвърти” спечели голямата награда на ”София филм фест”
  • 20 дизайнерски решения, превърнали се в грешки
  • Гери-Никол се озова в прегръдките на Константин
  • Внукът на Макартни хареса момичето на Уидърспуун
  • Ева Лонгория: Понякога забравям, че съм бременна
  • Мелания облече зелена рокля за Св. Патрик

Акценти


Катрин засия в зелено за Деня на Свети Патрик
В събота светът отпразнува Деня на Свети Патрик. В Лондон принц Уилям и съпругата му Катрин се включиха в честванията за националния празник на Ирландия.

Заведения


Ресторант Грозд

Ресторантът предлага традиционни български ястия приготвени по ор ...

Funky Kitchen

Слоганът Taste the music може би най-точно пресъздава философията ...

Зодиак