В първото по рода си подобно проучване на глобално ниво авторите му от университета Тъфтс в САЩ са анализирали случаите на смърт и инвалидност от диабет, болести на сърцето и рак, свързани с консумацията на напитки с добавена захар - газирани, спортни, енергийни, плодови сокове, подсладени студени чайове. От изследването са изключени изцяло натуралните сокове, пише БТА.

Анализът е базиран върху 62 проучвания, направени между 1980 г. и 2010 г. в 51 страни, и обхванал близо 612 000 души, предаде Франс прес", позовавайки се на проучването, публикувано в сп. "Circulation".

Специалистите са установили, че сред смъртните случаи, свързани с консумацията на напитки с добавена захар, 133 000 са от диабет, 45 000 - от сърдечносъдови заболявания, и 6450 - от рак.

"В много страни по света се отчита съществен брой смъртни случаи, свързани с единичен хранителен фактор - напитките с добавена захар. Ограничаването им или пълното им изключване от хранителния режим трябва да стане глобален приоритет", казва ръководителят на изследването д-р Дариуш Моцафарян.

Авторите на анализа отчитат съществени разлики между различните нации. В Япония консумацията на напитки с добавена захар е свързана с по-малко от 1% от смъртните случаи при хора над 65-годишна възраст. За сравнение - в Мексико тя е причина за внушителните 30% от смъртните случаи при хора под 45-годишна възраст.

Актьор качи 8 кг от ”здравословна” храна за 2 месеца >>

Анализаторите са установили още, че 76 процента от общите смъртни случаи, свързани с консумацията на подсладени напитки, са в страни с ниски или средни доходи. Консумацията на напитки с добавена захар вреди повече на по-младите хора, отколкото на по-възрастните, тъй като с напредването на възрастта води до натрупване на неблагоприятни за здравето ефекти.