Следобедната дрямка понижава кръвното налягане и допринася за предпазване от инфаркт и инсулт. Кардиолози от болницата "Асклепион Вула" в Атина са установили, че полза има и за пациенти, които вече страдат от повишено кръвно налягане. При тях подремването следобед води до понижена необходимост от лекарства за контролиране на състоянието.

Колкото по-дълъг е следобедният сън, толкова по-големи са ползите за здравето, отбелязват специалистите. При хората, които подремват по това време на деня, средното систолично кръвно налягане е с 5 % по-ниско не само когато са будни, но и през нощта, в сравнение с тези, които будуват целодневно.

"Въпреки че поетът Уилям Блейк твърди, че е по-добре да се мисли сутрин, да се действа следобед, да се хапва вечер и да се спи през нощта, резултатите от настоящото проучване показват, че следобедният сън е полезен за здравето. Потвърждение за това е примерът на двама влиятелни британски премиери. Уинстън Чърчил е казвал, че трябва да подремва по някое време между обяда и вечерята, докато Маргарет Тачър не е желаела да бъде обезпокоявана около 15 часа следобед"
, казва ръководителят на изследването д-р Манолис Калистратос, цитиран от БТА.