Колекцията на "Dior", в рамките на започналата Парижка седмица на висшата мода, бе като феминистки манифест, представен в инсталация, която напомня утроба на богиня и бе изградена от американската художничка Джуди Чикаго в двора на музея "Роден" във френската столица, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Вижте снимки >>

Редица манекенки носеха подобни на туники вечерни рокли.

"Влизаме там по начина, по който сме излезли, за да се появим на бял свят", каза художничката.

"Ами ако жените управляваха света?", е написано върху парче плат в дъното на дефилето.

Въпросите "Дали мъжете и жените са равни?" и "Защитена ли е нашата планета?" пък са бродирани от момичета, които са възпитанички на школа по бродерия в Индия.

Сътрудничеството с тях е по инициатива на Мария Грация Киури – творческата директорка за колекциите за жени в "Dior". Чрез това дефиле тя желае да даде тласък на дамите, които не се осмеляват да постигнат напредък в професионалния си живот.

"Силата на жените не е свързана единствено с размножаването, а и със сътворяването. Жените могат да създадат свои богини и модели“, каза дизайнерката, която е проектирала 77 облекла за новата колекция на "Dior".

Създадената от Джуди Чикаго инсталация е в чест на покровителката на изкуствата Елеонор Аквитанска, която е била съпруга на двама крале - Луи VII и Хенри II. Вниманието привлякоха драпирани рокли, за чието създаването са използвани муселин и върви. Показани бяха също рокли със златни ресни. Златистият цвят е сред преобладаващите в колекцията, предава БТА. Вталени златисти сака напомнят ризници, поли и панталони са с украса от конци в метални цветове.

"Истинският проблем за нас, жените, е, че не си позволяваме да мечтаем. Когато правех първите си стъпки в света на модата, не си и помислях, че мога да заема този пост. Сътрудничеството с Джуди е също начин да кажа на младите жени, че има от кого да се вдъхновят в сферата на изкуството и модата - от живели по-рано представителки на нежния пол", отбеляза Киури.

Традиционната за края на дефилетата булчинска рокля този път бе заменена с черна рокля, за чието създаване са били нужни 1500 часа.

На първия ред сред присъстващите на дефилето знаменитости бяха Ума Търман, Моника Белучи и Сигорни Уивър.