Наградният сезон е стресово преживяване дори за най-опитните актьори и актриси, а в седмиците преди церемонията за престижните киноотличия претендентите са на "пълен работен ден" заради многобройните ангажименти. На традиционния обяд на номинираните за "Оскар" гостите получават възможността да отдъхнат, да се наслаждават на компанията си, да разговарят дружески и да не мислят за съревнование.

Вижте снимки >>

Годишното събиране в балната зала на хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли хилс е една от редките и лишени от напрежение прояви в дългия сезон на наградите, чиято кулминация са Оскарите. В графика му влизат само обяд, общуване и традиционната обща снимка.

Поп звездата Лейди Гага, мексиканският режисьор Алфонсо Куарон и афроамериканският кинодеец Спайк Лий бяха сред "изобилието" от претенденти за отличията, позирали за традиционната групова снимка три седмици преди церемонията, от която малцина ще си тръгнат като победители. Актьорите Глен Клоуз, Брадли Купър, Рами Малек, Ейми Адамс, Реджина Кинг, Махершала Али, заедно с десетки продуценти, монтажисти, дизайнери на костюми, документалисти и музиканти, които ще си оспорват призовете в 24-те категории, също присъстваха на традиционния обяд.

Лейди Гага

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Джон Бейли, президентът на американската Академия за кинематографично изкуство и наука, която присъжда наградите "Оскар", не пропусна да отбележи колко разнообразен е тазгодишният подбор.

"Тази година имаме голям брой номинирани жени. Все още сме далече от равенство и, разбира се, трябва да поработим още в тази посока. Равенството между половете е от значение не само за киноакадемията, но и за филмовата индустрия като цяло. Включване, разнообразие, расово, етническо и полово равенство не са само "приказки на деня". Те са в сърцето на това, към което се стреми нашата организация", заяви Бейли.

Мелиса Макарти с майка си

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Продуцентите на наградното шоу припомниха на номинираните, че тази година победителите ще разполагат с още по-малко време, за да стигнат до сцената и да произнесат благодарствените си речи, съобщават от БТА. От обявяването на имената им до приключването на речта, новите носители на награди "Оскар" ще имат само с 90 секунди. Причината е взетото решение церемонията да бъде съкратена с 30 минути до три часа.

Джон Бейли на свой ред също призова за бързо придвижване към сцената. Президентът на киноакадемията освен това препоръча на евентуалните победители да кажат нещо запомнящо се, което да докосне на само присъстващите на церемонията, но и телевизионните зрители.

Реджина Кинг и Махершала Али

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След речите и препоръките на Бейли и продуцентите, звездните гости се отдадоха на оживено общуване, пренебрегвайки поднесените сьомга и салати. Лейди Гага беше забелязана да си проправя път към масата на своя режисьор и екранен партньор в "Роди се звезда" Брадли Купър, където се натъкна на друга претендентка за приза за най-добра актриса - мексиканката Ялица Апарисио. На съседна маса режисьорът Алфонсо Куарон разговаряше с колегата си Спайк Лий.

Събитието често събира интересна смесица от филмови звезди и новобранци. Още с пристигането си Рон Столуърт се насочи към бара, споделяйки, че присъствието му тук е "лудост". Стоулуърт след това беше настанен на масата на режисьора Спайк Лий, който разказва историята му във филма си "Черен в клана".

Традиционният обяд на номинираните за "Оскар" беше организиран в момент, в който все още не е ясно дали предстоящата церемония ще има домакин. Престижните отличия ще бъдат раздадени на 24 февруари в "Долби тиатър" в Лос Анджелис. Филмите "Рома" и "Фаворитката" водят с по 10 номинации.

Лора Дърн и Рейчъл Уайз

Снимка: Getty Images/Guliver Photos