Сексуално активните жени в детеродна възраст трябва да разчитат на постоянни средства за контрацепция, които да ги предпазват както от нежелана бременност, така и от заболявания, предавани по полов път.

Таблетката ESCAPELLE не е предназначена за редовен прием с цел контрацепция, защото съдържа по-висока доза на женския хормон левоноргестрел в сравнение с общоприетите противозачатъчни. Поради това ESCAPELLE се използва единствено в екстремни случаи, а не като обичаен метод за предпазване от нежелана бременност.

Специалистите смятат, че до спешна контрацепция не бива да се прибягва често, за да не влияе на репродуктивното здраве на жената. Спазвайте предписанието и не ползвайте ESCAPELLE повторно в течение на един менструален цикъл. Ако злоупотребите и започнете безразборно да посягате към таблетката за спешна контрацепция в рамките на един менструален цикъл, има вероятност да нарушите неговата ритмичност и после с месеци и години да не можете да възстановите неговата нормалност.
Вашият лекар или консултант по семейно планиране могат да ви обяснят какво би се случило във вашия организъм, ако ползвате ESCAPELLE повече от веднъж в един менструален цикъл. Тази таблетка е за рядка употреба. Не си мислете, че щом е започнал следващия менструален цикъл и пак допуснете рисков полов акт, няма да натоварите хормонално тялото си, ако пак посегнете към спешен контрацептив. Не е желателно 12 пъти в годината да се спасявате от нежелана бременност по този начин. Спешната контрацепция е ефективна и наистина не нанася психологични травми за разлика от аборта, но към хапчето не бива да се прибягва редовно. Използвайте го при крайна необходимост - при необезопасен полов акт, при случайна връзка, при скъсан презерватив, ако сте забравили да пиете противозачатъчното хапче или сте преживели насилствен секс. Все пак хапчето за спешна контрацепция е за предпочитане пред аборт и предизвикващи аборт таблетки.

За повече информация посетете официалния сайт escapelle.bg