Сред проявите, масово считани за неприемливи, са мъжете да показват гениталиите си, да искат сексуални услуги от жените, да докосват задните им части и да правят снимки под полите им, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Допитването на YouGov е обхванало 8490 души от Великобритания, Дания, Франция, Финландия, Германия, Норвегия и Швеция.

Освен сходства в представите, проучването разкрива и някои разногласия, основно в позициите на мъжете и жените, но също и между националностите.

"Зяпането" на дамски гърди, например, поражда различни реакции. В Германия 73 процента от мъжете и 58 процента от жените не възприемат подобна проява като сексуален тормоз. За сравнение - 57 процента от британките я намират за неуместна.

Разногласие между нациите е отчетено и по отношение на "пусканите" от мъжете сексуални шеги пред дамите. Подобно поведение се тълкува като сексуален тормоз от по-голяма част от жителите на Финландия (67 процента) и Франция (53 процента), но не и в Норвегия (47 процента) или Швеция (38 процента). Само 17 на сто от участвалите в допитването представители на Дания считат въпросното поведение за неуместно.

Проучването разбива и някои представи за характерни национални черти. Французите, често възприемани като "флиртаджии", се оказват по-строги във възгледите си по някои сексуални въпроси от обитателите на скандинавските страни.

Лолобриджида за секс тормоза: Трябва да имаш куража да обявиш веднага >>
Бодигард съди Марая Кери за сексуален тормоз >>