Изследването било поръчано от английската фирма за замразени храни и установило, че 58 процента от участниците в експериментите намирали храните за по-вкусни, когато са сготвени с търпение и любов, пише БТА.

Доброволците за тестовете били разделени на две групи, на които била сервирана една и съща коледна вечеря, но в съвсем различна обстановка.

Eдните хапнали храната в празничен декор, като им било съобщено, че ястията са били приготвени от вещи майстори по специални домашни и семейни рецепти.

На втората група били предоставени същите ястия, но в много по-спартанска обстановка и без никакви обяснения.

След консумация участниците трябвало да дадат вкусова оценка на сервираните неща. От получените данни станало видно, че първата група била убедена, че храната им се е сторила по-вкусна и и дали оценка 4,3 по петобалната система. Втората група я оценила значително по-ниско - 3,4.