БГНЕС
Защо манджите на мама са най-вкусни
Британски учени обясниха защо манджите на мама винаги ни се струват най-вкусни. Причината е, че са приготвени с любов.
Изследването било поръчано от английската фирма за замразени храни и установило, че 58 процента от участниците в експериментите намирали храните за по-вкусни, когато са сготвени с търпение и любов, пише БТА.
Доброволците за тестовете били разделени на две групи, на които била сервирана една и съща коледна вечеря, но в съвсем различна обстановка.
Eдните хапнали храната в празничен декор, като им било съобщено, че ястията са били приготвени от вещи майстори по специални домашни и семейни рецепти.
На втората група били предоставени същите ястия, но в много по-спартанска обстановка и без никакви обяснения.
След консумация участниците трябвало да дадат вкусова оценка на сервираните неща. От получените данни станало видно, че първата група била убедена, че храната им се е сторила по-вкусна и и дали оценка 4,3 по петобалната система. Втората група я оценила значително по-ниско - 3,4.
Доброволците за тестовете били разделени на две групи, на които била сервирана една и съща коледна вечеря, но в съвсем различна обстановка.
Eдните хапнали храната в празничен декор, като им било съобщено, че ястията са били приготвени от вещи майстори по специални домашни и семейни рецепти.
На втората група били предоставени същите ястия, но в много по-спартанска обстановка и без никакви обяснения.
След консумация участниците трябвало да дадат вкусова оценка на сервираните неща. От получените данни станало видно, че първата група била убедена, че храната им се е сторила по-вкусна и и дали оценка 4,3 по петобалната система. Втората група я оценила значително по-ниско - 3,4.