Хипотермия - симптоми

Най-застрашени от хипотермия са бездомните и дворните кучета. Наблюдават се три стадия на хипотермия - лека, при която телесната температура на кучето е между 32 и 35 градуса, средна - между 28 и 32 и тежка - под 28 градуса.

Леката хипотермия се характеризира с депресия, летаргия, сънливост, слабост, треперене, бледи лигавици, некоординирани движения и забавен пулс.

При средна хипотермия се наблюдават спазми на мускулатурата, забавяне на сърдечна дейност, забавен пулс, намалени и повърхностни дихателни движения, неестествени движения и забавени рефлекси.

Тежката хипотермия може да бъде разпозната по бледите лигавици, спазмите на мускулите и на ставите.

Как да помогнем

Ветеринарните лекари на "Четири лапи" съветват при съмнения за хипотермия животното да бъде прибрано в затоплено помещение. В зависимост от стадия на измръзване, първата помощ трябва да включва бавно и нерязко затопляне, увиване в топло одеало, ограничаване на движението, лек масаж на замръзналите части, даване на топла вода и храна и затопляне с електрически възглавнички или бутилки с топла вода, които обаче да не се допират директно до тялото, а да бъдат увити в предпазваща тъкан. Ако състоянието на животното предполага тежка форма на измръзване, да се потърси незабавно помощ.

В клиниката на "Четири лапи" в кв. Банкя оказват първа помощ на бездомни или дворни животни дори с тежки измръзвания, които да бъдат подложени и на затопляща флуидна терапия.

Какво е положението в приютите

От "Четири лапи" обръщат внимание и на условията в някои от приютите в страната, в които животните са изложени на ниските температури и не получават адекватни медицински грижи. Повечето от тези приюти или не са регистрирани изобщо, или са регистрирани от Българска агенция по безопасност на храните в нарушение на действащите разпоредби. Макар там да има системни нарушения, Агенцията допуска дейността им да продължи и за пореден път пренебрегва задълженията си като контролен орган по Закона за защита на животните, посочват от "Четири лапи".