Десет процента от мъжете и седем процента от жените не са способни да контролират своето полово влечение, установи американско изследване.

Екипът на проф. Джена Дикинсън от университета в Минесота стигнал до извода, че мъжете, по-често от жените, не могат да контролират своето сексуално поведение. Но разликата между двата пола в това отношение не е много голяма, пише в. "Мирър", цитиран от БТА.

Американските специалисти изтъкват значението на социално-културния контекст по този въпрос. Така например хората с ниски доходи са по-склонни към сексуален тормоз в сравнение с по-заможните мъже и жени. Но при това нивото на образование в никакъв случай не е свързано с контрола над половия нагон. Психиатрите считат, че предразположението към сексуално насилие се наблюдава при хора както със средно, така и с висше образование.

Основния фактор за увеличаването на броя на потенциалните сексуални маниаци експертите свързват с масовото разпространение на порнографско съдържание в интернет и с отсъствието на табута по сексуалните въпроси в обществото. В изследването на американския екип са взели участие 2325 души на възраст между 18 и 25 години.