Последното бебе на 2011 е Янко, роден в болницата в Пазарджик, от 16-годишната Емилия, която няма завършено начално образование. Първото бебе е Василена, родена в Дупница, от 25-годишната Ина, със средно образование, по професия барман.
Броят на новородените продължава да намалява. След бейби бума с пик 2009 г., (81 572 новородени), кривата на ражданията върви рязко надолу - миналата година са се родили едва 69 673 деца.

Колкото по-образована е една жена, толкова по-малко деца има тя, показва още статистиката: на жените с висше и средно образование се падат средно по 1,2-1,3 деца, а на жените с незавършено начално образование – 2,2. Расте и броят на жените, които раждат без брак, както и на извънбрачните деца. Сливен е на първо място по раждаемост и брой на извънбрачни новородени.

За съжаление кризата принуждава родителите да ползват много стоки от втора употреба, стана ясно още на пресконференцията. Само 32,6% от потребителите се интересуват дали дадена стока има сертификат за безопасност и дали отговаря на стандартите на ЕС за детска стока. Миналата година от всичките 217 стоки, забранени от Комисията за защита на потребителите, 192 са били предназначени за деца. Най-фрапантният случай беше на столче "made in China", оцветено с боя, която съдържаше олово и канцерогенни вещества 258 пъти над нормата.

Д-р Павлина Михайлова