Това показват резултатите от изследването на учени от медицинския факултет на Университета Вашингтон в Сейнт Луис, щата Мисури.

Психиатърката проф. Джоан Лаби, която е ръководила изследването, отбелязва, че проучването е първи в историята опит да се установи връзката между майчината грижа и развитието на ключови участъци от кората на детския главен мозък. Тя изрично изтъква, че огромното влияние на родителската любов за интелектуалното развитие на детето вече става научен факт.

По време на проведения експеримент изследователите са създали стресова ситуация за дечица на възраст от 3 до 6 годинки. Показали им пъстър и привлекателен пакет, който можел да бъде отворен, само ако майките им, намиращи се в същото помещение, попълнели голямо количество бланки.

Ситуацията имитирала ежедневните трудности при възпитанието, когато майката трябва да извърши необходимата работа, а детето иска тя незабавно да откликне на нуждите му.

Изследователите оценили като "грижовност и правилно възпитание" действията на онези майки, които подкрепяли децата си, вдъхвали им увереност, помагали им да сдържат емоциите си и да контролират импулсите си. Жените, които игнорирали исканията на децата, попаднали в групата на "лошите майки".

Четири години по-късно, когато децата станали на възраст 7-10 годинки, учените сканирали мозъците им. Оказало се, че децата, чиито майки проявили по-голямо грижа и внимание преди 4 години, днес имат с 10% по-развити способности в сравнение с децата на "лошите майки".

Изследователите уверяват, че не само майките, но бащите, дядовците, бабите и други членове на семейството също могат да влияят положително върху развитието на детския мозък.