Известно е, че през бременността лечението с медикаменти трябва да е строго контролирано и употребата им по принцип е нежелателна. Само една част от случаите на хронична болка на гърба се повлиява от медикаменти. Обикновено тези лекарства са с по-сериозни странични ефект и не се предписват при бъдещи майки, често се налага и период на изчакване след приключването на подобна терапия преди планиране на бременност.

Относно локалните средства също се налага консултация с лекар за прилагане на подходящ продукт, тъй като и техните активни лекарствени съставки навлизат през кожата в организма. Евентуално може да се допусне приемът на парацетамол в доза, указана от следящия бременността лекар.

Не е препоръчително да се взимат дори другите ни познати нестероидни средства като аспирин, ибупрофен, напроксен, съветват от puls.bg. Ако случаят е сериозен, при жени с хронични заболявания, и се стигне до лекарства, специалистът би могъл да изпише такива, които са по-малко опасни за бременността.

Методите, които могат да повлияят болката в гърба през бременността, са всъщност тези, които се препоръчват независимо от това състояние. Не бива да подминаваме с лека ръка фактът, че болката в гърба и кръста по принцип се дължи в повечето случаи на обездвижване. Физическата активност поддържа мускулатурата, която от своя страна обхваща гръбнака стегнато. Създадени са и специални комплекси от упражнения, които акцентират именно върху подобряването на мускулния тонус на гърба и таза.